12.08.2018

POPDV evidencija

POPDV evidencija je organizovana kao posebna evidencija u kojoj je svako knjiženje povezano s nekim drugim knjiženjem u Dolapu, tako da nije omogućeno direktno knjiženje u POPDV evidenciju, već se to radi kroz druge dokumente. Neki dokumenti, kao što je račun ili kasa račun, knjiže automatski iznose osnovice i PDV u ovu evidenciju, dok se kod drugih knjiženja, npr. izvod ili kod knjiženja zaduženja komitenta, POPDV knjiženje unosi ručno preko dodatnih kontrola.
Kod dokumenata koji automatski knjiže POPDV omogućeno je da se iz zaglavlja dokumenta unesu izmene u POPDV knjiženje, kao i njegovo brisanje.
Prilikom ponovnog upisa dokumenta upisaće se i novo POPDV knjiženje ukoliko ga dokument nema, što znači da će ono biti vraćeno ako se ručno obriše, ili ukoliko je nije ručno promenjeno POPDV polje pod kojim se knjiženje vodi. Ukoliko se ručno unese neko drugo POPDV polje, biće preskočeno automatsko knjiženje u POPDV evidenciju kod ponovnog upisa dokumenta. Ovo znači da će za sve stare dokumente koji nemaju POPDV knjiženje ono biti formirano ponovnim upisom dokumenta. Za stare kasa račune da bi im se upisalo POPDV knjiženje potrebno je uraditi repariranje kasa računa za odgovarajući period unazad, u slučaju kada je kasa direktno povezana na centralnu bazu, a za udaljenje prodaje dovoljno je da se iz izmene replikacije naruče stari računi. Pošto sada Kdc knjiži POPDV po kasa računima, neophodna je instalacija kase v1.326 ili novije.
Pored propisane POPDV knjige, detaljan pregled svih POPDV knjiženja omogućen je iz POPDV dnevnika (Izveštaji > PDV > POPDV dnevnik) koji se prikazuje za zadati period. Ozbirom da redovi POPDV knjige sadrži najviše četiri kolone sa različitim podacima, ove četiri kolone ne mogu da imaju smisleni naziv, te se zovu Podatak 1, Podatak 2… Duplim klikom na POPDV knjiženje otvara se povezani dokument, odakle je moguće izmeniti POPDV knjiženje.
Dupli klik na red u POPODV knjizi otvara POPDV dnevnik filtriran samo za to polje na koje je kliknuto.
  
Postavljeno: 12.08.2018 - 15:20


Dodaj komentar

( za repliku na komentar kliknite na Reply link pored komentara )

 
Naslov komentara
 
Ime:
 
Email adresa:
ne skrivaj?
 
Web:
ne skrivaj?
 
Komentar:
 
captcha image

Molimo vas da unesete slova i cifre sa slike.