09.03.2007

Šabloni za štampanje

Počev od verzije 0.852 Dolap omogućava štampanje grafičkih dokumenata na bazi korisnički definisanih šablona. Za sada su podržani računi, predračuni, kasa računi i štampanje etiketa robe. Ovo omogućava da korisnik sam definiše izgled ovih dokumenata. Dobra stvar u vezi ovoga je što korisnik šablone oblikuje u grafičkom okruženju gde odmah vidi izgled dokumenta. Rad se odvija na vrlo sličan način kao u programima za crtanje vektorskih slika, tj. svaki element koji se doda, predstavlja objekat za sebe kome mogu da se menjaju svojstva.

Korisnik ima na raspolaganju sledeće grafičke elemente: linije, pravougaonici, kružnice i elipse, slike (logo firme) i natpisi (slobodan tekst). Pored grafičkih elementa korisnik unosi polja i tabele koji se popunjavaju podacima iz konkretnog dokumenta koji se štampa. Za natpise, polja i tabele korisnik bira vrstu, oblik i veličinu fonta, dok je za sve elemente moguće definisati i boju ukoliko se dokumenti štampaju na kolor štampaču.

Dodatna pogodnost je što šabloni mogu da se sačuvaju u fajl i da se učitaju iz fajla. Na ovaj način korisnici mogu da razmenjuju šablone, da probaju primere koji idu uz program itd.

Štampanje korišćenjem šablona je opciono, tj. stari način štampanja ne samo da je zadržan, već i je podrazumevani. Više detalja u vezi izrade šablona i njihovog korišćenja dato je u Helpu programa.

  
Postavljeno: 09.03.2007 - 08:14


Dodaj komentar

( za repliku na komentar kliknite na Reply link pored komentara )

 
Naslov komentara
 
Ime:
 
Email adresa:
ne skrivaj?
 
Web:
ne skrivaj?
 
Komentar:
 
captcha image

Molimo vas da unesete slova i cifre sa slike.