08.03.2007

Priprema grafičkog logoa za Sfs

Kod programiranja grafičkog logoa firme na fiskalnom štampaču Galeb FP550, dešava se da Sfs ne prihvata bitmap sliku iako je crno-bela. Razlog tome je što crno-bela slika obuhvata i nijanse sivog. Kako štampač prihvata samo tačku koja je ili crna ili bela, a da ne bi Sfs morao da „odlučuje“ kakva je tačka, program prihvata format koji obezbeđuje nedvosmislenost po ovom pitanju, a to je monohromatski bitmap (BMP).

Problem s ovim formatom je što ga mnogi programi za crtanje ne nude ili ne nude očiglednu opciju da će slika biti sačuvana u ovom formatu. Međutim, postoji vrlo jednostavno rešenje, a to je program Paint (Bojanka), koji je deo Windowsa. Sliku koja je pripremljena u nekom drugom programu i sačuvana u standardnom BMP formatu, treba učitati u program Paint, a zatim je sačuvati zadavanjem komande Save As, a zatim u okviru dijaloga za snimanje, biranjem iz Save as type promeniti tip u „Monochrome BMP“. Program će upozoriti da će doći do izmena u slici. Nakon ovoga, ukoliko se slika značajnije promeni, može se korigovati u samom Paint-u.

Slika se, naravno u celosti može pripremiti u programu Paint. Nakon pokretanja programa, iz menija Image, izabrati Attributes i podeseti veličinu slike na 432 x 96 tačaka. Praznu sliku odmah snimiti kao monohromatsku u željenom folderu i sa željenim imenom. Time će broj boja biti redukovan na dve, tako da će se crtanjem slike odmah videti šta će se dobiti na papiru fiskalnog isečka.

Kada je slika gotova, iz Sfs-a iz dijaloga Podešavanja / Ostalo, učitati prethodno snimljenu sliku i sačekati nekoliko sekundi da se prebaci u štampač. Nakon ovoga, štampač će na svakom fiskalnom isečku štampati grafički logo firme. Ukoliko nešto nije kako treba, iz istog ovog dijaloga se može zabraniti štampanje programiranog logoa.

  
Postavljeno: 08.03.2007 - 15:50


Re: Priprema grafičkog logoa za Sfs
Bravo, majstore!!!
Danica • 09.03.2007 - 07:59 • @ • • Reply
Re: Priprema grafičkog logoa za Sfs
Postovani,
Moje pitanje nije bas u vezi sa ovim blogom. Imam fiskalni stampac Galeb FP 550 i zelim u hederu, ispod naziva firme, adrese i broja telefona, u 5. i 6. redu da stavim email i korisnicko ime za skajp. Medjutim, kada ukucam latinicu program posle konvertuje latinicu u cirilicu. Da li moze samo 5. i 6. red da bude ispisan latinicom, a prethodna cirilicom? Pokusao sam preko programa SFS v2.03.
Pozdrav!
Ivan • 12.12.2013 - 02:54 • @ • • Reply
Re: Priprema grafičkog logoa za Sfs
Ivane,
Ja nemam trenutno štampač da probam, ali sam zavirio u programski kod i mislim da može ovo da se uradi, pošto se svaki red futera i hedera zasebno šalju štampaču neposredno nakon što se unese tekst i pritisne Enter.
Pretpostavljam da se kod Vas automatski označi checkbox „Tekstovi u štampaču na ćirilici“, pošto SFS to sam detektuje ne osnovu nekoliko pročitanih polja iz štampača. Bitno je da znate da kada je uključena ova opcija, tekstovi u SFS se prikazuju i unose na latinici, a program interno radi konverziju iz i u ćirilicu u toku komunikacije sa štampačem. Ako isključite ćirilicu SFS neće raditi konverziju i poslaće štampaču latinični tekst nakon njegovog unosa. Treba samo ta dva reda da korigujete nakon isključivanja ćirilice i najbolje nakon toga da zatvorite program, da slučajno još nešto ne promenite. Sledeći put kada budete otvorili SFS, ta dva reda bi trebalo da se prikažu sa nekim nečitljivim znakovima, jer će biti urađena konverzija iz ćirilice na latinicu nad tekstom koji nije ćirilični. Međutim, na fiskalnom isečku bi trebalo da bude sve u redu.
Ovo bi u teoriji trebalo da radi. Nadam se će proći i u praksi.
Vinko • 12.12.2013 - 11:29 • • • Reply
Re: Priprema grafičkog logoa za Sfs
Uradio sam kako ste mi rekli i sada je sve OK. Sada ne konvertuje poslednja dva reda u cirilicu.
Hvala puno Vinko!
Ivan • 13.12.2013 - 10:03 • • • Reply

Dodaj komentar

( za repliku na komentar kliknite na Reply link pored komentara )

 
Naslov komentara
 
Ime:
 
Email adresa:
ne skrivaj?
 
Web:
ne skrivaj?
 
Komentar:
 
captcha image

Molimo vas da unesete slova i cifre sa slike.