08.03.2007

Matrični štampači

Program Dolap podržava štampanje ugrađenim fontovima na matričnim štampačima, tj. Dolap može da štampa kao DOS program. Ovakva vrsta štampe je jeftina i brza, zbog čega je pogodna za štampanje interne knjigovodstvene dokumentacije. Da bi program štampao na ovaj način potrebno je neposredno pre štampanja, iz print dijaloga, označiti „štampanje u tekst režimu“. Međutim, ovo ne uspeva uvek, tj. program i dalje štampa u grafičkom režimu. Razlog ove „neposlušnosti“ programa leži u činjenici da instalirani drajver za štampač ne podržava hardverske fontove.

Većina drajvera koji stižu od samog proizvođača štampača podržava hardverske fontove, tj. štampanje sa ugrađenim slovima, dok je situacija kod drajvera koji stižu uz Windows od slučaja do slučaja – neki podržavaju ovu vrstu štampe, a neki ne. U slučaju da štampač ne prihvata štampanje u tekst režimu treba potražiti originalni drajver na sajtu proizvođača. Mada i tu ima problema. Ja nisam uspeo da pronađem originalni Epsonov drajver za popularni Epson LQ-300, tj. sva je prilika da taj drajver uopšte i ne postoji, a njegov Windows drajver ne omogućava tekst režim.

Štampanje u tekst režimu iz Windows programa podrazumeva štampanje u LQ ili NLQ kvalitetu, čime već štampač raspolaže. Najčešće ovaj kvalitet otiska nije potreban, a samo štampanje može da bude prilično sporo. Ne postoji način, ili ga ja nisam našao, kako da se programski naloži drajveru da štampa u draft kvalitetu slova, koji je lošiji, ali je štampanje brže. Međutim, postoji trik sa smanjivanjem kvaliteta slova iz samog drajvera, koji često može da pomogne i kod tekst štampanja. Potrebno je iz kontrolne table otvoriti svojstva (properties) štampača. Većina drajvera omogućava podešavanje kvaliteta štampe koji se izražava brojem tačaka po inču (ppi). Smanjivanjem ovog broja uz par proba, može se pronaći optimalan odnos između brzine i kvaliteta štampe. Kada je reč o štampanju u grafičkom režimu, ovaj parametar uvek ima uticaja i njegovim podešavanjem nekad mogu da se postignu spektakularna ubrzanja štampe, a da pri tome kvalitet ostane zadovoljavajući.

  
Postavljeno: 08.03.2007 - 04:16


Dodaj komentar

( za repliku na komentar kliknite na Reply link pored komentara )

 
Naslov komentara
 
Ime:
 
Email adresa:
ne skrivaj?
 
Web:
ne skrivaj?
 
Komentar:
 
captcha image

Molimo vas da unesete slova i cifre sa slike.